Useful contacts

Finland Forestry Tour

September 24 – October 3, 2023

Dominik Roeser Associate Professor Faculty of Forestry Dominik.Roeser@ubc.ca

Itinerary

Jorma Neuvonen Assistant Dean Faculty of Forestry Jorma.Neuvonen@ubc.ca

Ken Day, RPF KDay Forestry Ltd. <u>i.kenneth.day@gmail.com</u>

Sunday, September 24

- Individual flight/arrival arrangements to Helsinki-Vantaa International Airport
- <u>Train to Helsinki Central Railway Station</u> (Local I and P trains operate to and from Helsinki Airport. A train ride to Helsinki City Centre takes about 30 minutes, Helsinki Airport's train station is located under the terminal)
- Hotel booking arranged at <u>Scandic Grand Central Helsinki</u>: Hotel is located by the Helsinki Central Railways Station. Address: Vilhonkatu 13, 00100 Helsinki, Finland, Phone: +358 300 308401
- Individual dinner arrangements

Monday, September 25

Time	Duration	Activity	Speaker/organizer
7:00		Breakfast served at the hotel from 7am onwards	
8:30	50 min	Travel to Nuuksio National Park / Haltia Conference Center	
9:30	1 hr	Ministry of Agriculture and Forestry of Finland, • National Forest Strategy 2025	Ms. Kaisa Pirkola, Ministerial Adviser, Natural Resources Department
10:30	15 min	Health Break	,
10:45	1 hr	Metsahallitus (state enterprise that governs about one third of Finnish forests and waters, 12.6 mil. ha.). Metsähallitus Forestry Ltd. manages over 3.5 million hectares of these forests for active forestry. Regional natural resource plans, landscape ecological assessment, operational planning, forest management and logging planning	Mr. Juha Niemela, Director General Mr. Jussi Kumpula, Managing Director Dr. Antti Otsamo, Sustainable Development Manager
11:45	1 hr 15 min	Lunch (sponsored by Metsagroup)	
13:00	1 hr	Metsagroup (Metsägroup's parent company Metsäliitto is a cooperative owned by more than 90,000 Finnish forest owners, annual wood procurement 34mil.m3 worldwide). • Metsagroup wood supply and forest services	Ms. Krista Kimmo, Communication Director Mr. Riku Cavadas Kaipainen, Vice President of Corporate Affairs
14.00	30 min	Coffee break	-
14.30	1hr	Walk in the Nuuksio National Park and discussion about Metsahallitus parks services	Mr. Henrik Jansson, Executive Director, Parks & Wildlife Finland, Metsahallitus
15.30	40 min	Bus back to Grand Central hotel	
18.00	1hr 30 min	Joint dinner at the Grand Central Hotel	

Tuesday, September 26

Time	Duration	Activity	Speaker/organizer
6:30	5 min	Walk from the hotel to the railway station	
6:55	4hr 45 min	Train from Helsinki to <u>Joensuu</u> (IC1), breakfast on train	
12:00	1hr	Individually organized lunch at the Joensuu Market Place	
13:00	2hr	Visit to the John Deere forest machinery manufacturing plant	
15:00	15 min	Bus to the Arbonaut company	
15:15	2hr	Visit to the Arbonaut company Services and tools for forest inventories, forest information systems, forest operations management	Mr. Vesa Leppanen, Chief Technology Officer
17:15	15 min	Bus to the hotel	
17:30		Check-in to the hotel <u>Lietsu</u> (Rantakatu 26, 80100 Joensuu, tel. +358-44-7520-500)	-
		Individual dinner arrangements	-

Wednesday, September 27

Time	Duration	Activity	Speaker/organizer
8:30	30 min	Bus to the Joensuu Biocoal bioindustry facility	
9:00	2 hr	Visit to <u>Joensuu Biocoal Oy</u> manufacturing site	
11.00	45 min	Bus to afternoon field visit site (site TBD)	
11:45	1 hr	Lunch	
12:45	2 hr	Field visit to <u>Tornator Group</u> operations sites (Tornator owns and manages 660,000 ha of forests in Finland, main shareholders are Finnish pension insurance companies and Stora Enso	
14:45	45 min	Bus back to hotel	
15:30		End of the day	
		Individual dinner arrangements	-

Thursday, September 28

Time	Duration	Activity	Speaker/organizer
8:30	45 min	Bus to the field tour location	
9:15	2hr	Commercial thinning field demo and discussion with the Kesla company	Mr. Mika Tahvanainen,
11.15	45 min	Bus back to Joensuu	
12:00	60 min	Lunch at <u>Joensuu Science Park</u> , Puisto Restaurant, building 3A, 1st floor	
13:00	1hr 30 min	Commercial thinning/ forest management seminar and discussion at Joensuu Science Park, Orange Hall, building 3A, 4th floor	
14.30	30 min	Coffee at Joensuu Science Park	
15:00	1hr 30 min	Commercial thinning/ forest management seminar continues	
16:30	15 min	End of the day, walk back to the hotel	-
18:00	10 min	Bus to Vainoniemi Villa	
18.15	3hr	Sauna and dinner at the <u>Vainoniemi Villa</u>	
21.15	10 min	Bus back to Lietsu hotel	

Friday, September 29

Time	Duration	Activity	Speaker/organizer
7:30	45 min	Check out of the hotel the hotel. Bus to the Eno Energy	
		Cooperative	
8:15	2 hr	Visit to Eno Energy Cooperative	
		 Wood procurement, forest operations 	
10.15	1hr 15 min	Bus to Nurmes	
11:30	1 hr	Lunch at Majatalo Pihlajapuu in Nurmes	
12:30	30 min	Bus to Valtimo	
13:00	3 hr 30min	Visit to Valtimo Forest Machinery Training Center	Mikko Saarimaa
16:30	1hr	Bus to Koli.	
17:30		Check in to hotel Koli Kyla. End of the day	
		Individual dinner arrangements	-

Saturday, September 30

Time	Duration	Activity	Speaker/organizer
8:30	1hr	Lecture at the hotel: A short history of the development of Finland's society, forestry and forest industry	Ms. Leena Leskinen/Finnish Forestry Centre
9:30	2 hr	Foresty tour in Koli area	Ms. Leena Leskinen/Finnish Forestry Centre
12:00	1hr	Lunch in Koli	
13:00	15 min	Bus to Koli National Park	
13:15	1hr	Visit to Koli Nature Centre Management of the National Park	
14.15	1 hr	Short hike to see <u>Lake Pielinen</u> from the top of the Koli	
15:15	15 min	Bus back to hotel, end of the day, Individual dinner arrangements	

Sunday, October 1

Time	Duration	Activity	Speaker/organizer
9:00	3hr 30 min	Bus from Koli to Jyvaskyla	
13.00	3 hr	Individual lunch and personal time in <u>Jyvaskyla</u> City Centre	
16:00	15 min	Bus to the hotel	
16:15		Check-in to Scandic Hotel Laajavuori (Laajavuorentie 30, Jyvaskyla, tel. +358-300-308-442	
		Individual dinner arrangements, free use of the hotel sauna facilities	

Monday, October 2

Time	Duration	Activity	Speaker/organizer
8:00	1hr	Bus to Aanekoski	
9:00	1hr	Visit to Metsagroup Aanekoski Bioproduct Mill Introdcution to mill operations and wood procurement for the mill	Plant Director Ari-Pekka Vanamo
10:00	1hr	Bus tour around the mill	
11:00	1hr	Pro Nemus Visitor Centre	
12:00	1hr	Bus to Jyvaskyla railway station	
13:15	3hr 45min	Train from Jyvaskyla to Helsinki (IC144), lunch on train	
17:00		Check-in to Scandic Grand Central Helsinki: (Vilhonkatu 13, 00100 Helsinki, Finland, Phone: +358 300 308401)	
18:00	30min	Walk through city center to the Canadian Ambassador's residence (2km)	-
18:30	1hr 30 min	Reception hosted by the Canadian Ambassador to Finland	Jeanette Stovel, Ambassador of Canada to Finland

Tuesday, October 3

- Check-out and individual flight arrangements back to Canada
- <u>Train to Helsinki Airport</u> (Local I and P trains operate to Helsinki Airport. A train ride to airport takes about 30 minutes